Send

Sonaspray

Vorig jaar openden de deuren van het Onderwijscentrum Noordwestcluster, onderdeel van de Universiteit Utrecht. Het centrum bestaat uit een nieuw gebouw plus de herinrichting van het bestaande Minnaertgebouw. In het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten was duurzaamheid een speerpunt, met een BREEAM Very Good-certificering als kers op de taart.

Om van het interieur een comfortabele verblijfplaats te maken, had Ector Hoogstad al in een vroeg stadium ideeën over de akoestiek. Hiervoor werd Asona Benelux BV ingeschakeld, die akoestisch spuitwerk voor de plafonds leverde. “Normaal gesproken brengen wij het akoestisch spuitwerk pas laat in de afbouwfase aan,” vertelt Robert van Beek van Asona. “Maar omdat in dit project nog zoveel moest worden afgebouwd onder het plafond, kwamen wij al aan het begin van de afbouwfase aan bod.”

Op de bouwkundige ondergrond van het Onderwijscentrum is een zwarte Sonaspray aangebracht, waaronder een houten plafondsysteem is gemonteerd. Omdat het bedrijf vroeg in het bouwproces werd betrokken, ging dit gepaard met wat obstakels. “Het gebouw beschikte nog niet over een gevel en was dus nog niet wind- en waterdicht. Daardoor waren we overgeleverd aan elementen als regen en wind. En omdat hoofdaannemer Zublin nog druk aan het bouwen was, konden we ook niet beschikken over een vrije werkvloer. Echter, door de werkzaamheden op te knippen in segmenten en door nauw te overleggen met de aannemer, hebben we ons werk zonder grote problemen kunnen uitvoeren.”

Asona, ervaren in de ontwikkeling en applicatie van hoogwaardig akoestisch spuit- en pleisterwerk, werkt met verschillende afwerkniveaus, van ruw-industrieel tot glad pleisterwerk. De Sonaspray die in het Onderwijscentrum is toegepast, is een gespoten, geluidsabsorberende plafondafwerking die ideaal is voor ruimten waar een vermindering van nagalmtijd, geluidsniveau en een verbetering van de akoestiek gewenst is. “Hoewel de spray grotendeels uit het zicht is weggewerkt, speelt het een grote rol in het gebruikscomfort in het gebouw,” aldus Van Beek.

Sonaspray bestaat uit geluidsabsorberende vezels die met water, watergedragen lijm en speciale mengapparatuur op de locatie worden aangemaakt. De dikte van het materiaal en de structuur kunnen variëren. In dit geval is gekozen voor een forse laag van gemiddeld 38 mm in een grove structuur. Dit product wordt in een enkele arbeidsgang aangebracht en heeft een alphawaarde/NRC van 0.90.